„Tai bus vieta, kur žmonės tam tikroje vietoje susitinka ir mokosi, keičiasi žiniomis. Tai yra pagrindinė Laisvojo universiteto idėja“, - DELFI aiškino Laisvojo universiteto atstovas rašytojas, vertėjas Darius Pocevičius.

Jis aiškina, kad universitete nebus nei dėstytojų, nei studentų. Dėstytoju galės tapti bet kuris, gerai išmanantis savo dalyką ir turintis ką pasakyti. Universitete bus labiau kalbama apie būtį nei buitį, tačiau ir pastarosios vengiama nebus. „Tai bus aukso vidurys tarp teorijos ir praktikos“, - sakė pašnekovas.

Štai pirmajame užsiėmime performansininkas, Alytaus dailės mokyklos direktorius Redas Diržys kalbės apie radikalųjį meną, jo sroves ir istoriją. Antrojoje užsiėmimo dalyje architektas Justas Ingelevičius pasakos apie atvirųjų technologijų („open sources“ - DELFI) idėją bei praktines pritaikymo galimybes. Jis aiškins, kaip galima naudotis nemokamais, bendro naudojimo kompiuteriniais ir kitais produktais.

Kitose šalyse panašūs universitetai jau veikia

Pasak D. Pocevičiaus, būsimos paskaitos santrauka bus išplatinama prieš savaitę. Taip su ja studentai galės susipažinti iš anksto. Po dėstytojo pranešimo bus diskutuojama ta tema.

„Nesame prieš oficialiuosius valstybinius universitetus, tiesiog esame kaip fakultatyvas. Nesame radikaliai nusitekę prieš bet kokį kitokį mokslą“, - tikino D. Pocevičius, kviečiantis prisijungti žmones, kuriems neužtenka tradiciniuose universitetuose gaunamų žinių.

D. Pocevičiaus teigimu, kitose šalyse panašūs universitetai vadinami gatvės ar autonominiais universitetais. Anot jo, tokie universitetai įsikūrę ne tik Vakarų šalyse, bet ir buvusiose sovietinio bloko valstybėse.

Vėlesniuose Laisvojo universiteto užsiėmimuose paskaitas skaitys filosofai Audronė Žukauskaitė, Gintautas Mažeikis. Spalio viduryje iš Didžiosios Britanijos skaityti paskaitos specialiai atvyks lietuviškų šaknų turintis dėstytojas, medijų aktyvistas ir teoretikas Stevphenas Shukaitis.

Pirmasis Laisvojo universiteto užsiėmimas numatytas rugsėjo 11-ąją, ketvirtadienį, 18 val. Užupio Galeroje. Čia bus renkamasi kiekvieną ketvirtadienį. Kol šilta, užsiėmimai vyks Galeroje, vėliau bus keliamasi į kitas vietas. Vėliau paskaitas planuojama rengti ir kituose miestuose. Užsiėmimuose laukiama 30-50 žmonių. Informacija apie užsiėmimus bus skleidžiama iš lūpų į lūpas, taip pat elektroniniu paštu.

D. Pocevičius sako, kad Laisvasis universitetas nebus niekur registruotas. Tai - neformali bendruomeninė iniciatyva, kurios idėja spontaniškai kilo grupei studentų.